Surse anonime de la “un mare furnizor de energie” dezvaluie in presa, situatia imposibila la care s-a ajuns in sensul ca nu mai doresc sa preia energia prosumatorilor si sa o plateasca convenient, dupa doi ani de la facturare…doresc ca EXCLUSIV, prosumatorii sa aiba un TARIF ORAR dinamic si diferentiat.
Ce presupune tariful orar dinamic?
Această măsură ar însemna că, în momentele cu excedent de energie – în special în zilele însorite și cu vânt puternic – prosumatorii ar primi un preț foarte mic pentru energia injectată în rețea, în unele cazuri chiar negativ. În schimb, în perioadele de consum ridicat, precum dimineața devreme sau seara, aceștia ar trebui să plătească un tarif foarte mare pentru energia consumată.
Această strategie pare a fi o penalizare indirectă pentru existența prosumatorilor. Contoarele inteligente, aflate la limita proprietății acestora, nu înregistrează consum diurn, iar energia produsă în exces este injectată în rețea, fiind valorificată de furnizori. Cu toate acestea, în loc să recunoască acest beneficiu, furnizorii acuză prosumatorii de generarea unor dezechilibre majore în sistemul energetic și încearcă să-i asimileze producătorilor de energie.
O strategie de descurajare?
În realitate, singura soluție pe care o văd furnizorii este descurajarea prosumatorilor și eliminarea acestora din portofoliul lor energetic. În 2024, prin diverse inițiative legislative și lobby politic, au existat mai multe tentative de a impune măsuri restrictive pentru prosumatori:
- Amendamentele lui Alfred Simonis (PSD), introduse pe ultima sută de metri în Camera Deputaților pe 26 iunie 2024 (PL-x 255/2024), prevedeau obligativitatea stocării energiei și limitarea injectării în rețea la maximum 3 kWh. (Detalii aici: https://asociatiaprosumatorilor.ro/miercurea-neagra-din-parlamentul-romaniei/)
- Audit cibernetic individual anual pentru prosumatori, o măsură absurdă care a fost justificată prin necesitatea protejării infrastructurii energetice. (Detalii aici: https://asociatiaprosumatorilor.ro/prosumatorii-sunt-actori-intr-un-film-prost-de-spionaj-sub-regia-anre/)
Aceste inițiative au fost promovate sub influența lobby-ului furnizorilor, însă au fost stopate datorită reacției ferme a presei și a intervenției Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.).
Consecintele grave ale perturbarii unui echilibru legislativ existent, relativ fragil
Tarifarea orara obligatorie pentru prosumatori nu va face decat o radicalizare totala a noastra in sensul ca vom cumpara capacitati marite de stocare si ne vom refugia in baterii. In acest fel, vom seta invertoarele cu export ZERO si vom consuma primordial din baterii, cumparand energie doar dupa nevoi si necesitati.
Această strategie ar putea afecta grav stabilitatea energetică a României. În prezent, prosumatorii contribuie cu aproximativ 2,6 GW în sistem, o capacitate dificil de suplinit chiar și de centralele pe cărbune din Gorj, mai ales în perioadele de consum maxim, cum ar fi zilele caniculare când aparatele de aer condiționat funcționează la capacitate maximă.
România nu își poate permite un astfel de scenariu, dictat de interesele unui furnizor sau ale unei asociații cu influență politică. Oameni politici decidenti din Romania trebuie să înțeleagă că cei 200.000 de prosumatori din România sunt capabili să reacționeze ferm la măsuri abuzive. În cazul în care interesele lor vor fi ignorate, aceștia pot opta pentru renunțarea unilaterala la statutul de prosumator, ceea ce ar anula efectul dorit de furnizori.
Consider ca aceste chestiuni trebuie exprimate public si fiecare dintre parti, furnizorii, decidenții politici sau ANRE si Prosumatorii sa stie exact la ce sa se aștepte in condițiile in care se dorește sa se perturbeze si așa acest echilibru legislativ relativ fragil pe care il avem astăzi.
Cu consideratie,
Dan Pîrșan
Președinte A.P.C.E.
contact@asociatiaprosumatorilor.ro