Răspunsul este foarte simplu: nu s-a dorit!
Pierderea monopolului statului în zona energetică la nivel individual și colectiv se dorește cât mai mult a fi întârziată. Producția de energie la nivel individual și colectiv deja are efecte majore asupra prețului energiei pe care o entitate separată sau un membru dintr-o comunitate energetică îl plătește și, conform studiilor, acest preț poate scădea cu peste 60%, luând ca exemplu Spania. Odată cu creșterea exponențială a prosumatorilor în România, au apărut și problemele pe care sistemul energetic național le-a avut, dar au fost dormante sau “băgate sub preș”:
- Rețele vechi cu infrastructură nemodernizată, și aici mă refer la joasă, medie și înaltă tensiune.
- Probleme de management și echilibrare datorate energiei prosumatorilor injectată în rețea, dar și a producției fotovoltaice și eoliene de la marii producători.
- Probleme de natură legislativă datorate în special reglementatorului de energie ANRE, dar și legiuitorului care întârzie nepermis de mult o legislație coerentă în zona energetică.
Ce sunt de fapt Comunitățile de Energie și cum ar ajuta populația?
Putem defini fără greșeală Comunitățile de Energie ca grupuri care colaborează pentru a produce, distribui, stoca și consuma energie într-un areal geografic determinat. Aceste comunități se concentrează pe surse regenerabile de energie, cum ar fi energia solară, eoliană sau biomasa. Comunitatea de Energie poate fi definită ca următoarea formă de organizare superioară a prosumatorilor, alături de o entitate care vinde, cumpără și tranzacționează energia lor într-un mod total diferit față de cum fac astăzi furnizorii de energie.
Când comunitățile devin proprietare asupra mijloacelor de a-și produce propria energie, acestea au un control mai bun asupra costurilor, nu sunt stimulate să suprataxeze consumatorii și nu cer prețuri mai mari, precum marile companii energetice. În plus, profitul este direcționat spre achiziția altor capacități de producție. Toate aceste lucruri fac ca energia să circule la alt preț între membrii comunității și asta ar ajuta atât consumatorii vulnerabili, cât și pe cei captivi din locuințe comune sau închiriate.
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) va participa la elaborarea legislației privind dezvoltarea Comunităților de Energie din România.
În această săptămână, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) va participa la prima întâlnire de lucru organizată de Ministerul Energiei, privind elaborarea legislației pentru Comunitățile de Energie în România. La această primă întâlnire au fost invitați ONG-uri, specialiști și entități care pot ajuta la elaborarea unei legislații coerente în acest domeniu. Inițiativa este lăudabilă și, așa cum spunea și domnul Ministru Sebastian Burduja, ministerul are nevoie de toți specialiștii din societatea civilă, iar formarea unui grup de lucru cu oameni implicați în acest domeniu nu poate duce decât la un rezultat bun.
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) va colabora activ pentru elaborarea unei legislații bazate pe experiențele altor state europene în această direcție. Susținem cu tărie ca o lege pentru Comunitățile de Energie să fie elaborată de la început cu prevederi clare și concise, astfel încât ANRE să aibă doar misiunea de a aplica legea și nu de a reglementa. Experiența cu legislația prosumatorilor instabilă și favorizantă elaborată de ANRE până acum ar trebui să fie “inspirațională” în acest caz.
4o
Dan Pîrșan, Președinte
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie
contact@asociatiaprosumatorilor.ro
www.asociatiaprosumatorilor.ro,
0732 99 29 77