eficienți energetic.
România va beneficia de o finanţare considerabilă, de 900 de milioane de euro, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru a sprijini eficienţa energetică a gospodăriilor. Fondurile vor fi alocate pentru două componente principale, I4 şi I7, vizând atât consumatorii vulnerabili, cât şi posesorii de sisteme fotovoltaice, după cum urmează:
- Investiția 4, Etapa I – Componenta A (Deschis până pe 17.02.2025, ora 17.00) – bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării – consumatori vulnerabili de energie.
- Investiția 4, Etapa I -Componenta B (Deschis până pe 27.01.2025, ora 17:00) – bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării – populație generală.
- Investiţia 7 (Deschis până pe 17.02.2025) – bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor.
În program, s-au înscris peste 961 de firme. Majoritatea sunt firme de casă, cu informații obținute prin canale specifice, având electricieni autorizați recent, conform tradiției. Multe dintre ele s-au asociat cu alte firme sau au fost achiziționate pentru sume semnificative, cu multe zero-uri reflectând apetitul acestor firme de a participa la acest proiect iar povestea este atât de lungă și complexă încât ne-ar plictisi pe multe pagini.
Despre beneficiari: Multe persoane defavorizate au apărut pe listele primăriilor, care vor alege executanții potriviți, la momentul potrivit, în anumite județe.
Privind partea plină a paharului, românii vor beneficia de o parte din banii europeni prin:
- Sisteme fotovoltaice și baterii pentru persoanele vulnerabile energetic;
- Baterii pentru populația generală (fond de 100.000 Euro);
- Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, RePowerEU. Reabilitare clădiri (izolare casă, tâmplărie termopan, izolare plafon) + sistem fotovoltaic la cheie.
Solicitanții direcți de fonduri europene sunt firmele de construcții și de instalații electrice, care vor presta lucrările pentru gospodării.
Partea proastă: Multe dintre firmele „agreate” vor executa lucrări de mântuială, folosind materiale ieftine și de calitate slabă, importate, iar beneficiarii nu vor avea pretenții, urmând principiul „să fie primit”, dacă tot sunt gratuite de la Uniunea Europeană.
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) a reușit să elimine din acest program bateriile cu plumb/gel, care ar fi putut reprezenta un risc pentru beneficiari si care altfel, ar fi fost omniprezente în lucrările prestate de multe dintre firmele acreditate.
Două aspecte importante:
- La nivel de Consiliu Județean există un Birou Unic Energetic, format din 4 persoane, plătite pentru a oferi informații despre aceste programe. Contactați-i personal sau telefonic.
- Acești beneficiari ai programelor prin PNRR de sisteme fotovoltaice complete nu vor avea statutul de prosumator. Energia produsă de panouri va fi stocată în acumulatori, iar persoanele vulnerabile și defavorizate vor consuma energia stocată. Sistemele fotovoltaice primite nu vor injecta surplusul în rețea și vor functiona in sistem off-grid.
Până în noiembrie 2025, românii vor primi un dar de la Uniunea Europeană iar firmele executante vor avea o „felie mare de tort”, sperând totodata ca sistemele fotovoltaice să funcționeze conform normelor naționale de electricitate, fără incidente. Având în vedere că multe dintre firmele participante au ca obiect principal de activitate vânzarea de programe software, patiserie, proiecte pe fonduri și altele, există riscul ca multe din proiecte să nu fie implementate corespunzător.
În concluzie, ce începe prost se poate termina și mai prost, fiind un exemplu cum România, prin ministerul fondurilor europene, condus de PSD putea împărții altfel fonduri substanțiale pentru a face un bine real cetățenilor săi în nevoie.
Dan Pîrșan
Președinte A.P.C.E.
contact@asociatiaprosumatorilor.ro