Previziunile noastre sunt că într-o perioadă de maxim 5 ani de acum încolo, în România, aproape 70% dintre prosumatori se vor orienta către stocare.
Motivele sunt multiple: în primul rând, prin stocare, prosumatorii vor avea o mare independență energetică, prețul acumulatorilor scade anual cu zeci de procente cu timpi scurți de amortizare iar stocarea oferă imunitate la fluctuațiile de preț ale energiei electrice și la supratensiunile datorate rețelelor, printre multe alte beneficii.
Sistemele hibride cu acumulatori, însă, sunt mai complexe decât cele on-grid și necesită instalare și reglaje profesionale. Ele nu sunt recomandate pentru instalarea în exterior, iar montajul în interiorul unei case necesită măsuri foarte serioase de protecție împotriva incendiilor.
O informație extrem de importantă pentru beneficiarii Casa Verde 2024
Noii prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde 2024, nu vor putea modifica sistemul odată instalat timp de o perioadă de 1 an, cu excepția adăugării unor baterii suplimentare de stocare, finanțate din fonduri proprii.
Cei care doresc să-și maximizeze sistemul o pot face doar la început, atât în ceea ce privește numărul de panouri, cât și invertorul care, va trebui poată încărca acumulatorii pana la apus, pe timp de iarna. În viitor, doar adăugarea de acumulatori va fi posibilă.
De aceea, recomandarea A.P.C.E. este ca, în cazul unui buget mai limitat, acumulatorii să rămână momentan la capacitatea energetică minimă de 5 kWh, permisă de program, cu adăugire ulterioara.
Panourile fotovoltaice cu cel mai bun randament și tehnologie la ora actuală
Cele mai bune panouri fotovoltaice din lume sunt evaluate pe baza mai multor factori, cum ar fi eficiența conversiei energetice, durabilitatea, garanțiile oferite, tehnologia de fabricație și performanța în condiții de iluminare scăzută.
A.P.C.E. vă recomandă să solicitați instalatorilor panouri fotovoltaice monocristaline cu tehnologie PERC, Half-Cut sau bifaciale, cu tehnologie N-type si TopCon care sunt cele mai avansate la ora actuală, oferind un randament ridicat și performanță pe termen lung. Cereți un randament de peste 22% și un certificat de conformitate în limba română.
Invertoare hibride
Cele mai bune invertoare hibride de pe piață sunt evaluate pe baza eficienței, compatibilității cu diverse baterii, tehnologiei de gestionare a sarcinilor și caracteristicilor avansate de monitorizare și control, dar și a elementelor de siguranță și protecție.
Cereți, în primul rând, instalatorilor să aleagă un invertor hibrid cu protecție la scurtcircuit și care declanșează siguranțele din casă în lipsa rețelei. Există doar câteva mărci disponibile în România cu această funcție, iar aceste invertoare sunt produse de către fabricanți de top.
Factori importanți de diferențiere între invertoarele hibride sunt:
- Compatibilitatea bateriilor: să poată lucra cu baterii de la diferiți producători, inclusiv baterii pe litiu.
- Funcții de back-up: nu toate invertoarele hibride au capacitate de back-up. Modelele care oferă această funcție sunt esențiale în zonele cu întreruperi de curent frecvente.
- Funcționalitate OFF-Grid: este esențial să solicitați această opțiune pentru invertoarele hibride.
- Obligatoriu, pentru monitorizare sa cereți sa vi se monteze Smart Meter
O componentă extrem de importantă este Battery Management System (BMS)
Dispozitivul de gestionare a bateriilor (BMS) este esențial pentru a gestiona și proteja bateriile conectate la un sistem de stocare a energiei. BMS-ul monitorizează tensiunea, curentul, temperatura și alți parametri critici ai bateriilor pentru a preveni supraîncărcarea, descărcarea completă, supraîncălzirea sau alte daune care pot apărea.
Componenta BMS trebuie să fie compatibilă cu tipul de baterie utilizat și să asigure o gestionare optimă a energiei. Cereți instalatorului să monteze un BMS de calitate, cu balansare activă și capacități de minim 100 A.
(Echilibrare – balansare activă: asigură că toate celulele din baterie sunt încărcate uniform, prevenind dezechilibrele care pot afecta performanța și durata de viață a bateriei).
Acumulatori pentru montaj în interior
Singura opțiune viabilă pentru acumulatori sunt cei de tip LFP (LiFePO4 – Litiu, Fier, Fosfat), care comunică direct cu invertorul. Alte tipuri, precum cei cu plumb-acid sau gel, sunt tehnologii depășite și periculoase, fără recuperarea investiției in timp si care nu ar trebui acceptate în cadrul acestui buget.
Concluzie pentru beneficiarii Casa Verde 2024
Datorită faptului că prețul materialelor de calitate a scăzut an de an, iar bugetul total este de 6600 de euro, viitorii prosumatori beneficiari ai programului Casa Verde 2024 pot beneficia de un sistem hibrid cu materiale de foarte bună calitate, de top mondial, cu o putere de 4-5 kW.
Un astfel de sistem poate furniza energie pentru o casă medie și poate alimenta echipamente critice în timpul întreruperilor de curent sau seara, când panourile nu produc energie. Tehnologia evoluează rapid. A.P.C.E. va reînnoi acest ghid după caz.
Cu stimă,
Dan Pîrșan,
Președinte A.P.C.E.
0732 99 29 77 www.apce.ro www.asociatiaprosumatorilor.ro