Potrivit unor estimări, Sistemele Fotovoltaice montate pe acoperis ar putea asigura aproape 25% din consumul de energie electrică al UE, aceasta este mai mult decât ponderea gazelor naturale în prezent. Aceste instalații – pe acoperișuri rezidențiale, publice, comerciale și industriale – pot proteja consumatorii de prețurile ridicate la energie,
Inițiativa europeană privind acoperișurile solare la nivelul UE, anunțată în comunicarea REPowerEU a Comisiei, urmărește să deblocheze potențialul vast și subutilizat de generare solară al acoperișurilor pentru a face energia noastră mai curată, mai sigură și mai accesibilă
Prin programul RepowerEU, Uniunea Europeanacere statelor membre:
- Adoptarea prevederilor pentru a se asigura că toate clădirile noi sunt „pregătite pentru energia solară”.
- Face obligatorie instalarea energiei solare pe acoperiș pentru: toate clădirile publice și comerciale noi cu suprafață utilă mai mare de 250 m2 până în 2026; toate clădirile publice și comerciale existente cu suprafață utilă mai mare de 250 m2 până în 2027;toate clădirile rezidențiale noi până în 2029.
- Se asigură că legislația sa este pe deplin pusă în aplicare în toate statele membre, permițând consumatorilor din clădirile cu mai multe apartamente să își exercite efectiv dreptul la autoconsum colectiv, fără costuri nejustificate .
UE și statele membre vor colabora pentru:
- Eliminarea obstacolelor administrative pentru extinderile rentabile ale sistemelor deja instalate.
- Înființarea a cel puțin o comunitate energetică bazată pe surse regenerabile în fiecare municipalitate cu o populație mai mare de 10 000 până în 2025.
- Asigurați-vă că consumatorii săraci energetic și vulnerabili au acces la energia solară, de exemplu prin instalații de locuințe sociale, comunități energetice sau sprijin financiar pentru instalații individuale.
- Sprijină PV integrate în clădiri atât pentru clădiri noi, cât și pentru renovari.
Statele membre vor trebui sa tina cont de :
- Stabilirea unor cadre de sprijin robuste pentru sistemele de pe acoperiș, inclusiv în combinație cu stocarea energiei și pompele de căldură, pe baza unor timpi de amortizare previzibili care sunt mai scurti de 10 ani.
- Ca parte a unui astfel de cadru și acolo unde este necesar pentru deblocarea investițiilor, să înființeze un program național de sprijin care să asigure începând cu anul viitor: desfăşurarea masivă a energiei solare de pe acoperiş, acordând prioritate clădirilor cele mai potrivite pentru intervenţii rapide (Certificat de Performanţă Energetică clase A, B, C sau D), combină instalarea solară cu renovarea acoperișului și stocarea energiei; acest lucru ar trebui implementat printr-un ghișeu unic care integrează toate aspectele.
Statele membre ar trebui să pună în aplicare măsurile din această inițiativă cu prioritate, utilizând fondurile UE disponibile, în special noile capitole REPowerEU din Planurile lor de redresare și reziliență. Comisia va monitoriza anual progresul în punerea în aplicare a acestei inițiative, prin intermediul forumurilor relevante, împreună cu părțile interesate din sector și cu statele membre.
Dacă va fi implementată pe deplin, această inițiativă, ca parte a planului REPowerEU, va accelera instalațiile pe acoperiș și va adăuga 19 TWh de energie electrică după primul an de implementare.