Articol: Florentina Cernat, Hotnews.ro
Românii sunt din ce în ce mai interesați să-și monteze panouri fotovoltaice și să-și reducă facturile la energie. Anul trecut, capacitatea instalată s-a triplat și a ajuns similară cu cea a centralei nucleare de la Cernavodă. Lucrurile sunt abia la început, iar anul acesta se estimează că ritmul va fi cel puțin la fel de alert. Este timpul să trecem la nivelul următor și să formăm comunități energetice, unde participanții să se poată compensa reciproc cu energie ieftină, chiar dacă unii dintre ei locuiesc la bloc. Astfel se rezolvă și problema dezechilibrelor din rețea, spun cei din domeniu.
Investițiile în panouri fotovoltaice trebuie să țină acum cont de anumite restricții tehnice, în special ca urmare a dezechilibrelor pe care le provoacă rețelelor. Aceasta deoarece producția de panouri solare este foarte mare în timpul zilei, când consumul este redus, dar scade în timpul serii, când oamenii se întorc acasă, aprind luminile, dau drumul la aparate și își încarcă mașinile electrice.
Însă fenomenul prosumatorilor este mult mai avasant în țările vest europene. Ele cum au reușit să depășească problema dezechilibrelor?
Este vorba despre formarea unor comunități de energie, spune Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE).
„Este organizarea de nivel următor a prosumatorilor. Profitul este reinvestit în construirea de noi capacități, nu este pentru monetizarea de către membrii comunității”, a afirmat el, pentru HotNews.ro.
În acest moment, nu există în legislația românească nicio mențiune legată de comunitățile de energie.
Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie, admite că este foarte importantă această trecere de la prosumatorul care strict evacuează energie în rețea la prosumatorul care se poate compensa cu alți prosumatori sau se poate compensa el însuși dacă are mai multe puncte de consum.
Posibilitatea compensării cu un alt punct de consum a apărut într-o lege care fost votată în Parlament, dar care a fost trimisă spre reexaminare de către președintele Klaus Iohannis (citiți aici de ce).
„Este un prim pas spre comunitățile de energie. Practica în Europa este să se facă tranzacții de acest tip între prosumatori sau comunități de energie în spatele postului de transformare, adică între cei 10-15-20 de prosumatori și consumatorii din zonă”, spunea Alicuș, la finalul anului trecut, într-o conferință pe tema prosumatorilor.
El a arătat că Portugalia este cea mai avansată țară din acest punct de vedere, însă cel mai bun model pentru noi ar putea fi Grecia, care a reușit în ultimii cinci ani să pună pe picioare aproape 1.000 de astfel de comunități.
„Există anumite stimulente, dar trebuie introduse prin lege. Acolo tarifele de distribuție a energiei în cadrul comunității nu există, ceea ce duce evident la ieftinirea energiei. E necesar să fie modificat cadrul legal pentru acordarea acestor stimulente”, a susținut Alicuș.
Practic, este vorba de o reorganizare totală a pieței de energie așa cum o știm acum, când toată lumea plătește tarife de distribuție celor care dețin rețeaua la care se branșează.
Ce face mai exact o comunitate de energie
În total, în Europa, există peste 2.500 de comunități energetice, care reunesc peste 50.000 de persoane fizice și juridice.
„Scopul este să avem cât mai multe capacități de producție și astfel prețul să scadă”, mai spune Dan Pîrșan.
De exemplu, o comunitate energetică poate fi un sat, două sau cinci sate alăturate. Energia produsă în această zonă este consumată tot acolo, rămâne în comunitate. Panourile produc în marea lor majoritate ziua, iar în acel moment energia este ieftină și poate fi consumată nu neapărat de cei care dețin panourile, ci de vecinii lor sau de altcineva din respectiva comunitate care are nevoie pe moment.
„Foarte important: și cei care locuiesc la bloc au posibilitatea să participe la aceste comunități energetice. Ei acum sunt captivi la furnizorii clasici, dar aceste comunități vor avea prețuri mai mici, pentru că nu sunt orientate spre profit. O altă posibilitate pentru locuitorii de la bloc este să devină prosumatori la un alt imobil pe care îl dețin și să compenseze astfel consumul de la bloc”, a arătat reprezentantul prosumatorilor.
Se pregătește o directivă europeană special pentru prosumatori
Asociația Prosumstorilor și Comunităților Energetice a fost înființată recent, iar reprezentanții ei au trimis solicitări către conducerile Senatului și Camerei Deputaților pentru a participa la dezbaterile pe tema legii întoarse în Parlament.
De asemenea, APCE a depus documentația pentru a se înscrie în asociația de profil a prosumatorilor la nivel european, RESCOOP, cu sediul în Belgia.
El a mai spus că se discută în această perioadă la Bruxelles un draft de directivă europeană care să se refere exclusiv la problematica prosumatorilor.
„Un astfel de act normativ va face lumină și va clarifica problematica prosumatorilor, ca statele să aibă un schelet pe care să-și bazeze legislația națională”, a arătat Pîrșan.
La începutul acestui an, numărul prosumatorilor a ajuns la 108.000, iar capacitatea instalată a panourilor fotovoltaice este de 1.400 de MW.
Spre comparație, la începutul anului trecut în România existau 44.000 de prosumatori cu o putere instalată de doar 478 de MW.
Sursa foto: Dreamstime