Ministerul Energiei vine cu o propunere OUG privind finanțarea asociațiilor proprietari din condominiu, a locuințelor sociale și a comunităților de energie în vederea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minim 10 kWp, precum şi pentru achiziționarea de instalații de baterii cu o capacitate de minim 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice, având ca scop final utilizarea acesteia pentru autoconsumul asociației și/sau comunității de energie.
Adresăm un mesaj clar Ministerului Energiei și domnului ministru Sebastian Burduja:
Asociațiile de proprietari din condominii ( Blocuri) și comunitățile de energie – care, de altfel, sunt inexistente în prezent – nu au nevoie de sisteme fotovoltaice pentru autoconsum. Au nevoie ca locatarii sa beneficieze in mod DIRECT de acea energie produsa fotovoltaic.
În realitate, costurile actuale pentru energia electrică destinată iluminatului spațiilor comune, în cazul blocurilor fără lift, sunt modeste, variind între 7 și 25 de lei pe lună.
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) analizează cu atenție propunerea Ministerului Energiei pentru programul „URBAN UP” și atrage atenția asupra unor probleme serioase și unor neclarități majore.
Inițiativa „URBAN UP” a fost cea care ne-a determinat să propunem introducerea conceptului de „Prosumator de Condominiu” deoarece prin programul propus de A.P.C.E. voiam sa eliminam doua elemente
- Eliminarea inechității actuale, unde 99,99% din energia produsă de instalațiile fotovoltaice ale asociațiilor de proprietari ajunge la furnizori, cu posibilitatea unei plăți către asociație abia la doi ani după emiterea facturii.
- Înlăturarea discriminării dintre locuitorii de la casă și cei de la bloc, astfel încât toți să poată beneficia in mod direct de energia solară produsă pe acoperișurile blocurilor.
După analiza atentă a propunerii „URBAN UP”, adresăm public câteva întrebări Ministerului Energiei:
- Există fondurile promise? Dacă da, de ce sunt împărțite „cu lingurița” pe o perioadă de patru ani, perioadă ce acoperă și viitoarele cicluri electorale?
- In momentul cand furnizorul PPC a facut cu titlu gratuit o instalatie fotovoltaica de 10 Kwp cu o baterie de stocare de 5Kwh si i-a prezentat-o domnului Ministru Sebastian Burduja, l-a informat despre costurile unui astfel de proiect si faptul ca 99,99% din energia produsa de acest sistem, pe legislatia actuala, revine exclusiv furnizorului de energie?
- Cunoaște Ministerul costurile reale? Un sistem similar, pe piata libera de 10 kWp cu baterie de 5 kWh, costă în prezent între 10.000 și maxim 12.000 de euro – de două ori mai puțin decât suma de 20.000 de euro propusă spre finanțare prin „URBAN UP”.
- Cum va funcționa comisia de implementare? Ministerul doreste formarea unei comisii care va gestiona programul, cu membri remunerați suplimentar (20% din salariul unui Secretar de Stat). Ne întrebăm dacă această comisie va introduce criterii tehnice clare, precum utilizarea exclusivă a invertoarelor certificate de laboratoare europene acreditate.
- 5. Cand veti adopta OUG pentru implementarea conceptului de „Prosumator de Condominiu” astfel ca proprietarii sa-și primeasca lunar cota parte din energia produsa pe acoperisul blocurilor?
În concluzie, până când nu se va adopta PLX-605 (care prevede plata lunară către prosumatori) și până când nu va fi reglementat prin Ordonanță de Urgență statutul prosumatorului de condominiu, programul „URBAN UP” riscă să devină doar o schemă prin care furnizorii primesc energie gratuită timp de doi ani – pe banii romanilor colectati la Ministerul Energiei, în timp ce cetățenii nu beneficiază direct de investițiile realizate.
Dan Pîrșan
Președinte – Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie
✉ contact@asociatiaprosumatorilor.ro
🌍 www.apce.ro