Pământul primește, în permanență, mai multă energie de la Soare în doar o oră decât folosește populația lumii într-un an.
Soarele contribuie la menținerea temperaturii planetei şi este singura sursă de energie capabilă să întrețină viața pe Pământ încă aproximativ 4-5 miliarde de ani.
Fluxul total de energie solară interceptată de pe Pământ într-o zi este de 4,2 X 10 la puterea 18Wh. Aceasta ar fi echivalentă cu arderea a 360 miliarde de tone de petrol pe zi sau 15 miliarde de tone de petrol pe ORA.
Datorită rotației Pământului, evoluția anotimpurilor, temperatura, norii, etc, putem aproxima că pe metrul pătrat avem o medie de aproximativ 250W energie pe metrul pătrat pe parcursul unui an întreg.
Un lucru interesant ar trebui menționat și anume că energia folosită astăzi pentru deplasarea Dvs in autoturisme este de fapt un fel de energie solară conservată acum milioane de ani… adică PETROLUL este de fapt o BATERIE de ENERGIE SOLARĂ. Teoria biogenă de formare a zăcămintelor de petrol susține că petrolul ia naștere din organisme marine numite plancton care după moarte s-au depus pe fundul mării, fiind acoperite ulterior de sedimente.
- Plancton, care s-a format, datorită energiei solare prin fotosinteză în apa mărilor și a oceanelor planetare.
- Combustibilul, este rezultatul interacțiunii energiei solare cu apa mărilor, oceanelor planetare și a procesului de fotosinteză… care ne asigura hrana si oxigenul… printre altele…
Sudul României este “binecuvântat” cu multă radiatie solară comparativ cu restul tarii… practic stăm pe o “mină de aur” și nu o exploatăm…
Prin calcule rezultă că în utilizarea a 0,22% din suprafața nepopulată a țării noastre, cu ajutorul sistemelor fotovoltaice s-ar putea asigura întreg necesarul național de energie electrică diurnă.