Stimate domnule Ministru Sebastian Burduja,
Stimați reprezentanți ai Ministerului Energiei,
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) analizează cu îngrijorare proiectul Ordonanței de Urgență privind programul „URBAN UP”, propus de Ministerul Energiei. De această dată nu venim cu soluții – am făcut-o deja, prin conceptul de „Prosumator de Condominiu”, prezentat public încă din 11 februarie 2025. Acum, venim cu întrebări ferme și critici justificate.
Considerăm că această inițiativă, în forma actuală, ignoră profund realitățile din teren, promovează ineficiența financiară și riscă să devină un vehicul electoral mascat sub pretextul tranziției energetice.
Programul propune finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și baterii pentru asociațiile de proprietari, locuințe sociale și comunități de energie. Însă, în realitate, acestea nu au nevoie de sisteme pentru autoconsum la spațiile comune, ci de un cadru legal prin care locatarii să poată beneficia direct de energia produsă. A produce energie fără un mecanism clar de valorificare și distribuție echitabilă nu doar că este ineficient, ci și cinic.
Reamintim că în prezent, costurile pentru iluminatul spațiilor comune din blocuri (fără lift) sunt de 7–25 lei lunar. Comparativ, un sistem fotovoltaic de 10 kWp produce anual circa 13 MWh, o cantitate enorma si mult peste necesarul acestor spații. Fără o reglementare coerentă privind prosumatorii colectivi, energia produsă poate ajunge, din nou, gratuit la furnizori timp de 2 ani, iar beneficiarii finali – cetățenii – nu vor avea nimic de câștigat.
Pentru a înțelege logica și transparența acestui demers, adresăm public Ministerului Energiei următoarele întrebări esențiale:
- Nicaieri in OUG nu se spune daca Asociatia este sau nu …PROSUMATOR.
Altfel, un sistem fotovoltaic de 10 Kwp produce anual in medie cam 13 Mwh energie. Ce se intampla cu aceasta energie cand in realitate si in viata reala, spatiile comune consuma o cantitate infima ziua / noaptea din stocare? Estimam 0,01%
Raspunsuri posibile:
- Daca Asociatiile vor fi Prosumatori, atunci , programul „URBAN UP” riscă să devină doar o schemă prin care furnizorii primesc energie gratuită timp de doi ani – pe banii romanilor colectati la Ministerul Energiei, în timp ce cetățenii nu beneficiază direct de investițiile realizate.
- Daca Asociatiile nu vor deveni prosumator, atunci veti “arunca pe geam” o catitate uriasa de energie si de bani
- Cunoaște Ministerul costurile reale?
Un sistem similar, pe piata libera de 10 kWp cu baterie de 5 kWh, costă în prezent 10.000 de euro – de două ori mai puțin decât suma de 20.000 de euro propusă spre finanțare prin „URBAN UP”
Cum s-a ajuns la aceasta suma? Cumva programul pilor PPC din toamna trecuta executat in Sectrorul 6 din Bucuresti a fost un reper? - Cum va funcționa comisia de implementare?
Ministerul doreste formarea unei comisii care va gestiona programul, cu membri remunerați suplimentar (20% din salariul unui Secretar de Stat). Avand in vedere ca aceasta comisie va fi remunerata din alt cont bugetar al Min Energiei, care are impact asupra bugetului de stat, dorim sa stim care este suma anuala si care este suma totala alocata acestei comisii. Totodata dorim sa stim si care sunt repercusiunile care le va avea esecul sau neatingerea obiectivelor stabilite prin Program, asupra acestei comisii si mai exact asuprea remuneratiei lor - Mecanismul de Finatare:
Conform art. 4 beneficiarii schemei trebuie sa aplice pentru finantare, sa contracteze si sa plateasca instalarea sistemelor, apoi sa ceara decontarea sumelor de la Min energiei, in conditiile in care Ministerul are sumele deja in cont?
Si asta… timp de 3 ani, doriti ca asociatiile sau locatarii sa execute lucrarile si apoi Dvs sa le decontati intr-o perioada de … numai 3 ani? - A fi sau… a nu fi … Prosumator – Asta-i intrebarea…
In cadrul notei de fundamentare a prezentului act, se mentioneaza ca este optionala livrarea surplusului de energie in reteaua nationala, insa aici se discuta de producerea energiei electrice strict pentru autoconsum. Avand in vedere ca nota de fundamentare nu are caracter obligatoriu consideram ca este necesara stabilirea clara a regulilor de joc de la inceput: Condominiile nu vor avea dreptul sa injecteze in retea? Sau vor avea vreo limitare in acest sens prin Programul UrbanUp?
Domnule Ministru,
Ministerul Energiei pune din nou carul înaintea boilor. Lansați un program de finanțare fără a rezolva cadrul legal de bază: OUG privind Prosumatorul de Condominiu și adoptarea PL-x 605, care prevede plata lunară pentru energia livrată de prosumatori. Fără aceste reglementări, „URBAN UP” nu este decât un cadou otrăvit pentru asociațiile de locatari – sau o schemă de transfer a banului public către furnizorii de energie.
A.P.C.E. va continua să critice public această inițiativă în forma ei actuală și avertizează că, fără modificări fundamentale, OUG-ul propus este fie inaplicabil, fie profund inechitabil. În ambele cazuri, va fi un eșec.
Cu stima,
Dan Pîrșan
Președinte – Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie
✉ contact@asociatiaprosumatorilor.ro
🌍 www.apce.ro