Astăzi, 11 decembrie 2024, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat Proiectul de Lege PL-x 255/2024, prin care au fost abrogate două amendamente toxice pentru toți prosumatorii din România:
- Legiferarea OUG 32/2024, privind eliminarea vestitei „Taxe pe Soare”;
- Eliminarea amendamentelor propuse de Alfred Simonis (PSD), adoptate în vara acestui an, care impuneau:
- Obligația stocării minime în baterii;
- Limitarea injecției în rețea electrică la un maxim de 3 kWh, indiferent de puterea instalată, dacă nu exista stocare.
Aceste schimbări reprezintă un pas major în sprijinul prosumatorilor din România. Reușita este rezultatul unei munci susținute, desfăsurate de-a lungul unui an de către Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).
- Eliminarea „Taxei pe Soare”
Unul dintre primele obiective asumate de APCE a fost eliminarea așa-numitei „Taxe pe Soare”. Asociația, înființată în decembrie 2023, a debutat cu doar trei membri fondatori. La data de 14 ianuarie 2024, APCE a adresat o cerere de clarificare către Comisia Europeană privind taxarea autoconsumului la prosumatori.
Comisia Europeană a transmis, 15 zile mai târziu, că:
„Taxarea autoconsumului la prosumatori nu este obligatorie, iar eliminarea sa din legislația națională nu constituie motiv de penalizare sau infringement pentru Statul Român.”
Decizie legislativă
Cu acest răspuns, sprijinul mass-media și implicarea directă a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, Ministerul Energiei a emis OUG 32/2024, eliminând prevederile care ar fi permis ANRE să instituie o taxă similară celei din Spania (2010).
- Eliminarea obligației stocării și limitarea injecției la 3 kWh
Acest amendament controversat, introdus de Alfred Simonis (PSD) la sugestia Federației ACUE, ar fi avut un impact negativ major asupra prosumatorilor, creând:
- Obligații retroactive, inclusiv instalarea de baterii;
- Limitări nejustificate în injectarea de energie verde în rețea electrică;
- Costuri suplimentare pentru prosumatori, toate acestea în contextul unui studiu-fantomă finanțat de ACUE la Facultatea de Energetică din București.
Acțiuni APCE
APCE a demarat următoarele acțiuni pentru combaterea acestui amendament:
- Două petiții adresate Președintelui României;
- Zeci de adrese către parlamentari;
- Zeci de Comunicate de presă în mass-media națională.
Ca urmare a acestor demersuri, Președintele României, Klaus Iohannis, a retrimis legea în Parlament. Ulterior, la Senat, s-a dorit impunerea obligativității stocării pentru prosumatorii viitori, dar presiunile publice și sprijinul mediatic au prevenit această modificare.
Persoane-cheie implicate
APCE adresează mulțumiri speciale următorilor lideri politici fara de care nu s-ar fi ajuns astazi la abrogarea amendamentelor toxice in Parlament:
- Klaus Iohannis, Președintele României;
- Nicolae Ciucă, Președintele Senatului;
- Antal Loránd, Președintele Comisiei de Energie din Senat;
- Cristina Prună (USR), deputat;
- Gabriel Andronache (PNL), deputat.
Concluzie
Aceste realizări demonstrează că un ONG bine intenționat poate schimba legi proaste și poate elimina inițiative „otrăvite” în mod democratic, fără proteste sau alte acțiuni.
Suntem 175.000 de prosumatori în România. Doar uniți și organizați putem deveni o forță. Neimplicarea societății civile a generat situația actuală din Romania, iar schimbarea începe cu fiecare dintre noi.
Asociatia Prosumatorilor si a Comunitatilor de Energie (A.P.C.E.) a demonstrat ca se poate !
Dan Pîrșan
Președinte APCE
www.apce.ro