Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) își exprimă stupoarea față de poziția exprimată recent de Asociația Energia Inteligentă (A.E.I.) privind obligativitatea stocării energiei pentru viitorii prosumatori din România.
Mai mult decât atât, acest ONG invocă conceptul de „siguranță energetică națională” și solicită Președintelui României să retrimită în Parlament proiectul de lege PL-x 255/2024, care a eliminat propunerile considerate nerealiste ale deputatului Alfred Simonis (PSD). Propunerile vizau obligativitatea stocării energiei și limitarea injecției de energie la 3 kWh în absența acumulatorilor.
Un mesaj confuz
Comunicatul transmis de A.E.I. a fost parțial preluat de presă, însă nu datorită clarității, ci mai degrabă pentru tonul său controversat. In mesaj, DOAR prosumatorii sunt vinovati pentru toate neimplinirile Sistemului Energetic National…
A.P.C.E. subliniază realitatea din teren
Foarte clar, A.P.C.E. dorește să informeze Asociația Energia Inteligentă că:
- Prosumatorii din România sunt deja orientați către soluții de stocare a energiei. Odată cu scăderea costurilor acumulatorilor performanți, cum sunt cei de tip LiFePo4, stocarea devine o opțiune din ce în ce mai accesibilă.
- Programele naționale deja includ componente de stocare. Spre exemplu, „Casa Verde 2024” și proiectele din cadrul „RePowerEU” susțin această direcție fără a impune măsuri restrictive inutile.
În concluzie, prosumatorii români nu au nevoie de „sfaturi practice” din partea unui ONG care nu le reprezintă interesele. Aceștia sunt deja bine sprijiniți de A.P.C.E., asociația care îi reprezintă la nivel național.
O recomandare pentru o mai bună documentare
Autorii comunicatului A.E.I. ar trebui să cunoască faptul că Președintele României poate retrimite o lege organică în Parlament o singură dată. În acest sens, A.P.C.E. le recomandă să consulte consilieri legali înainte de a face astfel de propuneri.
De asemenea, comunicatul A.E.I. invocă o listă lungă de entități afectate de faptul că prosumatorii injectează surplusul de energie în rețea când vor, unde vor și cât vor. Adevărul este că prosumatorii contribuie semnificativ la tranziția energetică a României, fără a perturba echilibrul sistemului energetic.
Concluzie
Nu există nicio legătură între „energia inteligentă” promovată de A.E.I. și energia verde, regenerabilă, care reprezintă viitorul. Prosumatorii din România continuă să investească în soluții sustenabile și inovatoare fără a avea nevoie de impuneri nejustificate din partea legislativului sau retorică alarmistă din partea unui ONG.
Dan Pîrșan
Președinte A.P.C.E.
www.apce.ro