Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) reiterează necesitatea menținerii unui minister dedicat energiei, cu o structură care să asigure un dialog eficient cu societatea civilă, partenerii europeni și implementarea strategică a programelor de investiții.
DA, suntem de acord că toate ministerele trebuie reformate și că România nu mai poate funcționa cu un aparat bugetar supradimensionat. Totuși, Ministerul Energiei necesită o atenție deosebită. În acest sens, adresăm clasei politice șapte întrebări esențiale, la care considerăm că este imperios necesar să primim un răspuns:
- Ce fel de SUPER- Ministru aveti sa raspunda cu celeritate diverselor probleme si nevoi aparute in zona:Eeconomica, Turism, Antreprenoriala, Energiei si mai ales, care SUPER-Secretar de Stat ar avea sufiecienta autoritate pentru a discuta chestiuni esentiale in energie cu… Comisarul European ?
- Este România capabilă să-și asigure necesarul energetic în momente dificile? Exemplu: canicula din vara anului 2024, când, fără energia produsă de prosumatori, am fi riscat situații de blackout.
- Vor mai fi o prioritate pentru minsterul comasat, finatarea din bugetul propriu al programelor Electric up si Urban Up?
- Își permite România să piardă finanțări nerambursabile de 10 miliarde de euro, precum și reforme și programe importante din PNRR și Fondul pentru Modernizare?
- Poate România să lase o instituție precum ANRE – greoaie, rigidă și puternic politizată – să devină unicul arbitru al sectorului energetic?
- Are România nevoie de reforme sistemice, de o entitate independentă pentru dialog și, mai ales, de o instituție care să asigure securitatea energetică națională?
- Și, în final, cea mai dificilă întrebare: printr-o astfel de decizie, nu cumva se facilitează, direct sau indirect, atingerea obiectivului Rusiei de a destabiliza sistemul energetic național?
După ce vă răspundeți fiecare dintre dumneavoastră la aceste șapte întrebări formulate de A.P.C.E., invităm toți decidenții politici să reevalueze măsura comasării Ministerului Energiei. Este esențial să vă asumați o decizie care ar putea, în foarte scurt timp, să aibă un efect de boomerang într-o zonă extrem de fragilă, unde experimentele nu își au locul: sectorul energetic.
Dan Pîrșan
Președinte A.P.C.E.
www.apce.ro